Otizm Spektrum Bozukluğu, genellikle doğumdan itibaren veya yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkan karmaşık bir nörogelişimsel farklılıktır. Otizmin, beyin yapısını veya işleyişini etkileyen bazı sinir sistemi sorunlarından kaynaklandığı düşünülmektedir.
Otizm Spektrum Bozukluğunun Belirtileri arasında şunlar yer alır:
Başkalarıyla göz teması kurmama
İsim çağrıldığında bakmama
Sallanma, çırpınma gibi tekrarlayıcı hareketler
Gözlerin bir şeye takılıp kalması
Bazı nesnelerle tekrarlayıcı davranışlar, örneğin, döndürme veya sıraya dizme
Günlük rutin değişikliklerine aşırı tepki verme
Belirli kelimeleri veya cümleleri tekrarlama
Tek tip oyunlara aşırı düşkünlük
Parmak uçlarında yürüme gibi davranışlar
Eğer çocuğunuz yukarıdaki belirtilerden birini ya da birkaçını sergiliyorsa, mutlaka bir değerlendirme yapılması önemlidir.
Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin tanılanması genellikle çocuk ruh sağlığı uzmanları ve çocuk nörologları tarafından yapılır. Bu kişiler, bireyin davranışlarını ve gelişimini değerlendirerek tanıyı koyarlar.
Eğitsel değerlendirme ve tanılama sürecinde, bireyin gelişim alanları, akademik yetenekleri ve eğitim ihtiyaçları belirlenir. Ardından, bireyin en uygun eğitim ortamına yerleştirilmesi için Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) tarafından bir yerleştirme yapılır.
Otizmli bireylerin eğitim sürecinde, ailelere ve eğitimcilerine önemli görevler düşer. Bu süreçte, ailelerin birlikte hareket etmesi, destekleyici bir ortam sağlaması ve eğitimcilerle işbirliği içinde olması önemlidir. Ayrıca, özel eğitim ve terapi yöntemlerinin uygulanması da gereklidir.
Özel Egem Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak, otizmli bireylerin gelişimine katkıda bulunmak için çeşitli eğitim ve terapi yöntemlerini kullanıyoruz. Bu yöntemler arasında Uygulamalı Davranış Analizi, Ayrık Denemelerle Öğretim, Fırsat Öğretimi, Videoyla Model Olma gibi teknikler bulunmaktadır. Ayrıca, merkezimizde Duyu Bütünleme Servisi ile işbirliği içinde çalışan uzman bir ekip bulunmaktadır.